edukacija / 08.12 - 10.12.2016

ŠKOLA TUI NA KINESKE TRADICIONALNE MASAŽE

UPIS U TOKU!

dr Milenko Ristić lekar kineske tradicionalne medicine
10:00
Ultrawell holistički centar

TUI NA TERAPEUTSKA MASAŽA

PRINCIPI PET ELEMENATA

 

Kratka istorija: Jedan od najstarijih oblika terapeutske masaže je kineska tui-na masaža, doslovce „stiskaj i trljaj“, koja se radi lopticom palca ili ponekad zglobovima kažiprsta i srednjeg prsta. Tui na se primenjuje u Kini više od 2000 godina. Ova terapeutska masaža je u samom razvoju TKM bila uključena u najviše nivoe medicinskog obrazovnog sistema . Odeljenje za Tui nu bilo je jedno od četiri klinička odeljenja u dinastiji Tanng ( 618-907) , od kad se i ozbiljno razvija TKM. Tui na je i danas uključena u najviše nivoe medocinskog obrazovnog sistema u Kini.

U zapadnoj medicini značajna Tui na masaža kao terapija postiže napredak tokom poslednjih pedeset godina.

Energetski principi: Tui-na masaža obavlja se jednim pritiskom palca ili zgloba, gurajući ga duboko u tkivo, a tada se olabavi pritisak i odmah se masira površina okruglim pokretima. Ova terapija stiskanja i trljanja primenjuje se po celoj dužini određenog meridijana energije i nervnim kanalima povezuje s organima i tkivima kojima je potreban tretman. Organi u zastoju i toksična tkiva aktivirana su dubokim pritiskom uzduž meridijana i nerava koji ih kontrolišu, podstiču se na ispuštanje toksina i obnovu funkcija. Duboki pritisak i ritmično trljanje postupno „izmesi“ toksične ostatke iz tkiva i vodi ih u limfni sistem za izlučivanje. Neki tui-na terapeuti počinju svaki tretman tako što se 10 do 20 minuta usmere na četiri grane meridijana bešike, koji se penje po kišmi, s dva usporedna kanala na svakoj strani. Ovo opušta unutrašnje organe, prebacuje nervni sistem u modus lečenja i opušta napetost iz mišića.

Zasniva se na teorija yin-a i yang-a, koji se koriste u izvodjenju manipulativnih tehnika u Tui-na masaži. Izbor i selekcija manipulacija po meridijanima i regijama, vrši se na osnovu utvrđivanja energetskog statusa pacijenta po principu puls dijagnostike. Kao i uticaj spoljašnjih i unutrašnjih patoloških faktora na status pacijenta. Stimulacija BL meridijana, kao jednog od najčešće korišćenih meridijana na telu. Princip akupresurne stimulacije, za proksimalne regije, na osnovu distalnih tačaka.

Indikacije i kontraindikacije: Upotrebljivost Tui na terapije u preventivi, wellness programima i za rehabilitaciju pacijenata.

Tui na predstavlja razne manipulativno-terapijske tehnike koje se koriste u ortopediji i traumatologiji npr. redukcije, fiksacije okrajaka kostiju kao i nameštanje kičmenih pršljenova. Kao masaža Tui na može imati efekat vraćanja u ravnotežu mentalno-emotivnog i fizičkog sklada. Poznata je među profesijama koje imaju visoki stres kao sredstvo redukcije stresa.
Tui na ispravlja anatomske abnormalnosti unutrašnjih i spoljašnjih površina, promenom energetskog nivoa biološkog sistema i podešavanjem bioinformacije tela.

Ova masaža se ponekad naziva i terapija traume jer razlaže ožiljke, opušta mišiće i tetive i stvara put za pravilno kretanje krvi i energije, uklanjanjem stagnacije – zastoja krvi, i što je najvažnije ubrzava proces isceljenja.

O školi i programu:

Polaznici uče bazične teorijske principe Tradicionalne kineske medicine (TKM), pokrete masaže i akupresure kojim se dovodi ili odvodi energija iz pojedine akupresurne tačke ili meridijana ( disperzija i tonifikacija). U Tui na masaži, tretman započinje dijagnozom energetskog statusa, planom i izvođenjem specifičnih i ciljanih pokreta,....tako da tokom školovanja polaznici nauče preko 40 raličitih pokreta povezujući ih u tretman / masažu prilagođenu individualnom energetskom i zdravstvenom statusu svakog svog klijenta. Tokom školovanja polaznici uče i vežbaju masažu i akupresuru po pojedinim meridijanima i regijama tela. Nastavni plan i program se sastoji od teorijskih znanja i prikaza pokreta tokom predavanja, i vežbanja masaže te vežbanja određivanja energetskog statusa pojedinca koje uključuje vođenje razgovora, odrđivanje energetskog statusa s ciljem planiranja i provođenja masaže i savetovanja klijenata.


Trajanje:
40 školskih časova + 10 časova praktičnog rada


Kome je namenjena edukacija:
Svi zainteresovani koji se profesionalno ili privatno žele upoznati i baviti s ovom masažnom
tehnikom


Područja učenja:
1. Temeljni principi holističkog pristupa zdravlju i holističkom ozdravljenju,
2. Osnovni principi tradicionalne kineske medicine: teorija o Qi-enegriji, Yin-Yang teorija,
Teorija Pet elemenata,
3. Tradicionalna kineska anatomija i fiziologija: energetski meridijani i akupresurne tačke -
nazivi, lokacije funkcije,
4. Tui na kineska masaža: definicija i istorija, indikacije i kontraindikacije, smernice i strategija
tretmana,
5. Tradicionalna kineska anamneza i zdravstveno savetovanje (Yin-Yang status)
6. Opis i delovanje pojedinih pokreta akupresure i manipulacija mekih tkiva

7. Demonstracija i prikaz pokreta akupresure i manipulacija mekih tkiva,

8. Vežbe po pojedinim meridijanima i regijama.

Predavač:
- Milenko Ristić,dr.med., dugogodišnje iskustvo i vođenje seminara akupunkture i kineske masaže u
Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i Makedoniji. Školovao se u Kini i Šri-lanki.