edukacija / 08.06 - 08.06.2018

INFO VEČE: TERAPIJA SA MEDICINSKIM PIJAVICAMA

Besplatno informativno predavanje

19:00
Ultrawell centar

O HIRUDOTERAPIJI:

Terapiju medicinskim pijavicama koristili su doktori u drevnom Egiptu koji su ga smatrali čudotvornim lekom. Tokom istorije, bilo je perioda kada su se pijavice naročito koristile, kao npr. u Francuskoj tokom 19. veka, ali bilo je perioda kada je zabranjivano njihovo korišćenje, čak i osuđivano. Prestale su da se koriste 1960., ali ne zadugo.

Poslednjih godina pijavice su ponovo počele da se upotrebljavaju (tokom osamdesetih pa sve do danas), i pored prikupljanja iz prirode i da se intezivno gaje, pre svega zbog njihovog medicinskog značaja (u mikrohirurgiji) kao i značajnoj ulozi u hirudoterapiji.

Naime, sekreti medicinske pijavice predstavljaju malu "fabriku" biološki aktivnih supstanci. Ona ubrizgava u krv čoveka sa svojom pljuvačkom ogromnu količinu biološki aktivnih supstanci (preko 100 fermenata-enzima kao što su: hirudin, alfahimotropsin, himazin, suptilizin....). Dejstva biološki aktivnih supstanci medicinskih pijavica na organizam su višestruka: analgetičko, imunostimulativno, antibakterijsko, lipolitičko (raspad masnoća), drenažna funkcija, hipotenzivno (normatenzivno), trombolitično, antikoagulantno (protiv zgrušavanja krvi), anestezija (ne oseća se bol prilikom ugriza pijavice), normalizacija i poboljšanje kapilarne i venske cirkulacije, anti inflamacioni efekat, poboljšanje unutarćelijske razmene materija. 

Spisak tegoba kod kojih pijavica daje rezultate je veoma dug. Uz pomoć pijavice leče se problemi sa cirkulacijom, migrenom,štitnom žlezdom,sterilitetom,proširenim venama,hemoroidima.

Hirudoterapija se pokazala kao izuzetno efikasna metoda u lečenju tromboflebita-to je jedina nehirurška metoda kojom se uklanjaju postojeći trombovi i sprečava stvaranje novih.

Terapiju vrši sertifikovani hirudoterapeut 
Lila Radun

PRIJAVE OBAVEZNE NA 062/802-2203 ultrawellcentar@gmail.com